Ce inseamna zile de îngrijire medicală?

medici in sala de operatii
Trei doctori verifica o radiografie a unui traumatism din accident auto

Notiunea de zile de ingrijire medicala este utilizata in domeniul accidentelor auto atunci cand se evalueaza gravitatea vatamarilor corporale suferite de catre o persoana in urma unui astfel de accident. 

In functie de gravitatea vatamarilor corporale suferite de victima accidentului rutier urmeaza a fi acordate daunele morale privind suferintele  fizice si psihice indurate de catre acesta.

De asemenea, tot in functie de gravitatea vatamarilor corporale suferite de persoana vatamata prin accidentul rutier, fapta persoanei vinovate de producerea accidentului auto poate fi infractiune.

Asadar numarul de zile de ingrijire medicala este un indicator stiintific  important cu privire la gravitatea vatamarilor corporale, traumatismelor si leziunilor pe care le-a suferit persoana vatamata in urma accidentului auto.

Trebuie precizat din capul locului ca numarul de zile de ingrijire medicală  nu este sinonim si nu reprezinta numărul de zile de spitalizare.

De asemenea, numarul de zile de ingrijire medicală  nu este sinonim si nu reprezinta nici numărul de zile de incapacitate temporară de muncă (concediu medical) sau numărul de zile de tratament recuperatoriu.

Pentru a lamuri lucrurile aratam ca zilele de spitalizare sunt zilele pe care victima le petrece in spital, efectiv, iar zilele de ingrijire medicala sunt zilele stabilite prin raportare la perioada de tratament strict necesar şi suficient în procesul de vindecare.  Or, un pacient poate sa fie externat fara ca vindecarea sa fie completa, urmand ca aceasta si eventuala recuperare sa se faca la domiciliul acestuia.

Este important de mentionat si faptul ca numarul de zile de ingrijire medicala nu se obtine prin adunarea zilele de tratament si recuperare consemnate în diferite acte medicale.

Numarul de zile de ingrijiri medicale este stabilit de catre medicii legist din cadrul Institutului National de Medicina Legala prin certificatul medico-legal. Puteti gasi aici mai multe informatii cu privire la obtinerea certificatului medico-legal.

Medicul legist evalueaza gravitatea vatamarilor corporale tinand cont de realitatea traumatismului suferit, corectitudinea diagnosticului şi tratamentului aplicate. Tot in evaluarea facuta medicul legist tine seama si de  comorbidităţile, vârsta, situatia particulara a persoanei vatamate, de apariţia unor posibile complicaţii sau de existenta unor complicaţii deja constituite.

In urma acestor evaluari medicul legist elibereaza persoanei vatamate certificatul medico-legal prin care arata vatamarile suferite si numarul de zile de ingrijire medicala indicand astfel gravitatea vatamarii corporale suferite de persoana in cauza.

Daca ati fost victima unui accident auto, contactati-ne pentru a va afla drepturile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *