Daunele morale sunt consecinte negative suferite de o persoana cum ar fi suferinte fizice si psihice cauzate de vatamarea sanatatii, vatamarea integritatii corporale, moartea unei rude sau persoane apropiate
Suferințele morale (psihice) sunt frica, durerea, rușinea, tristețea, neliniștea, umilirea și alte emoții negative.
Legislatia româna nu prevede un mod concret de evaluare a daunelor morale, iar acest principiu, al reparării integrale a unui astfel de prejudiciu, nu poate avea decât un caracter estimativ.
Neexistând nici un criteriu clar prin care sa se stabilească gradul de suferința al părții civile si in funcție de aceasta sa determine o corespondenta cu o anumita suma de bani, prejudiciul moral nu este ușor de evaluat in bani.
Ceea ce trebuie evaluat în concret este despăgubirea ce urmeaza să compenseze acest prejudiciu și să aducă satisfacție de ordin moral celui care a fost prejudiciat
Asadar scopul acordarii daunelor morale este acela de a-i ușura ori compensa persoanei vatamate, în măsura posibilă, suferințele pe care le-a îndurat sau eventual mai trebuie să le îndure.
In cazul in care partile in cauza nu se inteleg asupra daunelor morale, revine instantelor de judecata dificila misiune de a evalua aceste daune morale avand în vedere suferințele fizice și morale care au fost cauzate prin fapta ilicita și toate consecințele acesteia, astfel cum sunt relevate de actele medicale ori de alte probe administrate.
Spre deosebire de despăgubirile pentru daune materiale, care trebuie dovedite foarte riguros, despăgubirile pentru daune morale nu se probează, ci se stabilesc pe baza unei evaluări a instantelor de judecata.
În cazul vătămărilor corporale, această evaluare, nu poate fi una pur subiectivă.
Daune morale trebuie sa fie in masura sa permita persoanei vatamate anumite avantaje care sa atenueze suferintele morale.
Daune morale nu trebuie sa devină o sursa de îmbogățire pentru victima, dar nici să aibă numai nu caracter pur simbolic.
Stabilirea unor asemenea despagubiri implica si o doza de aproximare, insa instanta trebuie sa stabileasca un anumit echilibru intre prejudiciul moral suferit si despagubirile acordate.
Cuantumul daunelor morale trebuie să aibă la baza criterii care să conducă la o evaluare judicioasă: stabilirea unei proporționalități între suferința provocată care, deși nu poate fi cuantificată, este cel puțin estimată, vârsta victimei, evitarea unei sarcini disproporționate și excesive ce i-ar reveni făptuitorului în raport cu traumele suportate de victimă, numărul zilelor de îngrijiri medicale, vârsta și preocupările specifice vârstei victimei.
Judecatorii se întemeiază pe caracteristicile leziunilor descrise de către medici prin certificate medicale, expertize medico-legale sau alte acte medicale care să cuprindă descrierea caracteristicilor acestor vătămări corporale sau in care se consemnează suferințele fizice, natura, durata si intensitatea durerilor.
Instantele de judecata se raporteaza la numărul de zile de îngrijiri medicale acordate persoanei vatamate, la natura leziunilor suferite, precum şi la consecinţele produse ca urmare a accidentului, respectiv a modului de afectare a situaţiei familiale, profesionale şi sociale.
Pe baza acestor informații si ținând seama si de alte aspecte, cum ar fi: vârsta, nivelul intelectual al persoanei vatamate, funcția, sexul, etc., instanțele apreciază gravitatea prejudiciului moral si fixează cuantumul daunelor morale.
Valoarea despăgubirilor acordate de către instanţe trebuie sa reprezinte o acoperire echilibrată şi rezonabilă, prin raportare la necesitatea asigurării unui echilibru între prejudiciul suferit de persoana vatamata şi compensaţia cuvenită acesteia, fără a ignora realităţile economice şi sociale prezente.
Daca ati fost victima unui accident rutier si doriti sa obtineti daunele morale care vi se cuvin, ne puteti contacta pentru a discuta si a primi sfaturi de la un avocat specializat in despagubiri pentru accidente auto.
.